Λουκάς Τουρνατζής

Διαδικτυακό περιβάλλον και πληροφορία

Σε έναν κόσμο που ορίζεται από ηλεκτρονικές επαφές, όπου οι σχέσεις περιορίζονται συχνά σε ένα κλικ στο ποντίκι ή σε ένα sms, η ειλικρινής πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση, η εξειδικευμένη συμβουλή και η συγκροτημένη καθοδήγηση, είναι πιο σημαντική από ποτέ για να βοηθήσει κάποιον να περιηγηθεί στις θάλασσες της αλλαγής.

Είναι το σωσίβιο στους ωκεανούς της πληροφορίας.

Πριν από 25 χρόνια ως έφηβος μεγάλωνα με την εγκυκλοπαίδειες. Θυμάμαι να ξεφυλλίζω τους τόμους ψάχνοντας τις πληροφορίες που ήθελα και να νιώθω μεγάλη ικανοποίηση όταν κατάφερνα να βρω αυτό που με ενδιέφερε. Άλλες πηγές ήταν ο καθηγητής, η μητέρα, ο πατέρας.

Σήμερα η πληροφόρηση δεν έχει τέλος. Τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, περιοδικά, internet. Πληροφορίες χρήσιμες και άλλοτε άχρηστες ή αδιάφορες. Η εποχή της υπερπληροφόρησης.

Είναι μοναδικό να μπορείς να βρεις την πληροφορία που θέλεις σε ελάχιστο χρόνο και από πολλές διαφορετικές πηγές.

Το πρόβλημα της εξεύρεσης της πληροφορίας εξελίχθηκε σε πρόβλημα διαχείρισης των πληροφοριών. Ο όγκος είναι τεράστιος, η αξιοπιστία όχι πάντα εξασφαλισμένη.

Στο παρελθόν χρειαζόμασταν κάποιον να μας δώσει την πληροφορία. Σήμερα όμως χρειαζόμαστε κάποιον να φιλτράρει τις πληροφορίες και μέσα από τη γνώση και την εμπειρία του, να μας δώσει τη σωστή συμβουλή. Να μας ακούσει, να μας νιώσει και να μας οδηγήσει στον προορισμό μας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: