Θα ήθελα να κάνω 3 πολύ σημαντικές διευκρινίσεις:
1) Ο ένας μήνας κάλυψης από το επικουρικό αφορά ΜΟΝΟ αστική ευθύνη. Λοιπές καλύψεις όπως πυρκαγιά, κλοπή, τσάμια κ.α. δεν ισχύουν
2) Αν σε κάποιον είχαν κλέψει το αυτοκίνητο και δεν έχει αποζημιωθεί, θα πρέπει να ζητήσει την αποζημίωση από τον εκκαθαριστή της ασφαλιστικής που έκλεισε. Γνωρίζετε πολλές περιπτώσεις που μετά την εκκαθάριση περίσσεψαν κεφάλαια για αποζημιώσεις; (προηγούνται δημόσιο, ΙΚΑ, τράπεζες)
3) Στο επικουρικό έχουν γίνει αλλαγές στα όρια της κάλυψης. Έχουν μειωθεί πολύ τα όρια της αποζημίωσης. Αν η ζημιά είναι μεγαλύτερη πρέπει να την πληρώσει ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου
Μερικές αλλαγές στις αποζημιώσεις του επικουρικού είναι:
– Για ψυχική οδύνη αποζημιώνει μέχρι 6.000 ευρώ ανά δικαιούχο
– Για αποζημίωση υλικών ζημιών από 4.000 ευρώ και πάνω, το επικουρικό συμμετέχει από 70% (αποζημίωση πάνω από 100.000) μέχρι και 90% (ζημιά από 4.000 έως 10.000). Η συμμετοχή στην αποζημίωση ανεβαίνει κλιμακωτά από το 10% στο 30%.
Το ποσοστό αυτό μπορεί να το ζητήσει από τον εκκαθαριστή ή και από τον ιδιοκτήτη (ο ζημιωθείς κάνει αγωγή στο επικουρικό και στον ιδιοκτήτη – οδηγό που προξένησε τη ζημιά).
Συνεπώς δεν είναι και τόσο ασφαλής επιλογή να περιμένει κάποιος ένα μήνα μέχρι να αλλάξει ασφαλιστική. Επίσης είναι δεδομένο ότι πρέπει να αναζητά ο κάθε οδηγός μία αξιόπιστη ασφαλιστική εταιρία και όχι μόνο με γνώμονα το φθηνό ασφάλιστρο. Με τις νέες αλλαγές στο επικουρικό υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι.