Λουκάς Τουρνατζής

Προιόντα Κρίσης ή παράλληλης χρήσης με τον ΕΟΠΥΥ

Το υπέρτατο αγαθό στη ζωή είναι η Υγεία.

Δεν αποτιμάται οικονομικά και όλοι οι άνθρωποι δεν υπολογίζουν το οικονομικό κόστος προκειμένου να σωθούν ή να σώσουν κάποιο μέλος της οικογενείας τους.

Η καλή Υγεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι ο κληρονομικός παράγοντας, η διατροφή, το κάπνισμα, το περιβάλλον, η σωματική άσκηση και βέβαια το stress.

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης το stress αυξάνεται επικίνδυνα (ένταση, διάρκεια) και οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές για την υγεία μας. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί: Εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση, έμφραγμα, αύξηση χοληστερίνης είναι μερικοί από αυτούς.

Για να μειωθούν οι κίνδυνοι πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος της υγείας και να υπάρχει άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης (εξέταση από ιατρό, διαγνωστικές εξετάσεις).

Αυτό μπορεί να γίνει με 3 τρόπους: Είτε με τις παροχές του κρατικού φορέα ασφάλισης, είτε με ένα ασφαλιστικό πακέτο υγείας από ασφαλιστική εταιρία, είτε πληρώνοντας ο ίδιος τα έξοδα.

Την περίοδο 1991-1995 έγιναν της μόδας οι κάρτες νοσηλείας και όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες πούλαγαν φθηνά πακέτα υγείας, με κάλυψη εξόδων τοκετού και πολλές άλλες παροχές.

Έπειτα ήρθαν οι καλύψεις τύπου 100%. Μπορούσε να μπει κάποιος στο νοσοκομείο και να πληρώσει όλο το λογαριασμό η ασφαλιστική εταιρία απ’ ευθείας.

Όλες αυτές οι παροχές όμως χρησιμοποιήθηκαν χωρίς μέτρο από μία μικρή μερίδα των ασφαλισμένων και κατά κόρο από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Υπέρογκες χρεώσεις (αφού τα πληρώνει η ασφαλιστική, χρέωσε ότι θέλεις), οι οποίες σε βάθος χρόνου χάρισαν μεγάλες ζημιές στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εταιριών. Αυτές με τη σειρά τους έκαναν αυξήσεις στα ασφάλιστρα και έτσι έγιναν οι κακές ασφαλιστικές που κάνουν αυξήσεις.

Η ασφαλιστική εταιρία δεν είναι δημόσιο για να δανείζεται συνεχώς (τελείωσε και αυτό). Είναι μία εταιρία που αν γράφει συνεχώς ζημιές, κάποια στιγμή θα πάψει να λειτουργεί και θα χρεοκοπήσει.

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε αυτήν την εποχή, ο καταναλωτής ψάχνει για προιόντα “value for money”.

Εδώ είναι και η σημαντικότητα του ασφαλιστικού συμβούλου. Ο επαγγελματίας ασφαλιστικός σύμβουλος πρέπει να συζητήσει με τον υποψήφιο πελάτη, να διαγνώσει τις πραγματικές του ανάγκες, να γνωρίζει τις παροχές του κρατικού ασφαλιστικού φορέα του, να λάβει υπόψη του την οικονομική του δυνατότητα και μετά συνυπολογίζοντας όλα αυτά να του προτείνει την κατάλληλη για αυτόν κάλυψη.

Ο ΕΟΠΠΥ (ασφαλισμένοι ΙΚΑ, Δημοσίου, Δημοτικοί υπαλλήλοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες) έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του παλαιού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Σήμερα (5/3/2012) αποζημιώνει απ’ ευθείας στα ιδιωτικά νοσοκομεία και τις κλινικές, το ποσό που είναι να καλύψει. Δεν χρειάζεται ο ασθενής να πληρώσει το σύνολο, μετά να καταθέσει τα χαρτιά στο ταμείο του, να περιμένει μερικούς μήνες και μετά να πάει στην ασφαλιστική εταιρία για να τον αποζημιώσει.

Σήμερα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια η ασφαλιστική εταιρία. Αυτό σημαίνει ότι ίσως έφτασε το τέλος των προγραμμάτων κάλυψης υγείας κατά 100% (εφόσον υπάρχει ο ΕΟΠΥΥ).

Ο ασφαλιζόμενος μπορεί να επιλέξει ένα πακέτο νοσοκομειακής κάλυψης με απαλλαγή κάποιο αρχικό ποσό, με αποτέλεσμα να καταβάλει χαμηλότερα ασφάλιστρα.

Για παράδειγμα στην εταιρία που συνεργάζομαι ένα παιδί μπορεί να ασφαλιστεί για κάλυψη της υγείας του από 11ευρώ/μήνα, ένας άνδρας 35 ετών από 27ευρώ/μήνα, μία γυναίκα 45 ετών από 40ευρώ/μήνα και μία τετραμελή οικογένεια από 75ευρώ/μήνα.

Κάλυψη εξόδων νοσηλείας, κάλυψη χειρουργείου χωρίς νοσηλεία, επιδόματα στα δημόσια νοσοκομεία και βέβαια ετήσιο check up για τους ενήλικες ασφαλισμένους.

Είτε η Ελλάδα χρεοκοπήσει, είτε δε χρεοκοπήσει, με ευρώ ή χωρίς ευρώ, ένα είναι σίγουρο … ότι η Υγεία μας είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε σε αυτή τη ζωή και πρέπει να την προφυλάξουμε.

Ας επιλέξουμε να έχουμε το δικαίωμα και την πολυτέλεια της επιλογής, συνάπτοντας ένα ασφαλιστήριο κάλυψης υγείας.

Το κόστος μίας νοσηλείας μπορεί να διαλύσει οικονομικά μία οικογένεια … τα ασφάλιστρα μίας κάλυψης υγείας ποτέ!!!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: