Λουκάς Τουρνατζής

Γιατί είμαστε σημαντικοί για τους ανθρώπους;

Την εβδομάδα που πέρασε ήμουν εισηγητής σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης μιας ομάδας νέων υποψηφίων ασφαλιστικών συμβούλων.

Νέοι 25-35 ετών, πτυχιούχοι με μεταπτυχιακά σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έξι άνθρωποι με όνειρα και ανησυχίες, οι οποίοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν καριέρα στη ασφαλιστική βιομηχανία.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, κάποιος μου έκανε μια ερώτηση:

”Κε Τουρνατζή, σήμερα όπως γνωρίζετε οι άνθρωποι είναι προβληματισμένοι λόγω της κρίσης και προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδα τους. Μήπως η εποχή δεν είναι κατάλληλη για το επάγγελμα αυτό; Θα θέλουν οι άνθρωποι να συζητήσουν μαζί μας και να συνεργαστούμε;”

Πολύ εύστοχη ερώτηση και χαίρομαι που με ρώτησε για 2 λόγους. Ο πρώτος, γιατί μου έδωσε την ευκαιρία να του δώσω μία απάντηση στην ανησυχία του και ο δεύτερος γιατί σήμερα μπορώ να αποτυπώσω τις σκέψεις μου σε αυτό το άρθρο.

Δίχως να το σκεφτώ του απάντησα αυθόρμητα ότι, ”Σήμερα είναι η καταλληλότερη εποχή για κάποιον να είναι στο επάγγελμα μας”.

Η απορία ήταν διάχυτη στα πρόσωπά όλων. Ίσως να περίμεναν μία διαφορετική απάντηση από εμένα.

”Σήμερα είναι η καλύτερη εποχή … επανέλαβα. Ας εξετάσουμε μαζί το γιατί:

Περνάμε μία περίοδο ανατροπών και πρωτόγνωρων καταστάσεων.

Η ανατροπή στο συνταξιοδοτικό προγραμματισμό των ανθρώπων είναι άνευ προηγουμένου. Οι συνταξιούχοι αναγκάστηκαν να υποστούν μείωση των συντάξιμων αποδοχών τους. Αυτό σημαίνει πολλά. Ίσως να μην επαρκεί η σύνταξη για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους (διατροφή, στέγαση, υγεία κλπ). Ο παππούς και η γιαγιά ίσως δε θα αγοράσουν δώρο τα Χριστούγεννα στα εγγονάκια τους. Η κακοδιαχείριση του συστήματος και η απουσία ουσιαστικού σχεδιασμού των ταμείων, τους αναγκάζει να αλλάξουν δραματικά τη ζωή τους σε μία ηλικία που δεν έχουν πολλές επιλογές. Οι 55άρηδες ανακάλυψαν ότι θα πρέπει να εργαστούν πολύ περισσότερα χρόνια από ότι είχαν προγραμματίσει. Οι 40άρηδες διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να βασιστούν μόνο στην κρατική σύνταξη και οι νεώτεροι πιστεύουν ότι δε θα λάβουν ποτέ σύνταξη.

Εμείς μπορούμε να συζητήσουμε μαζί τους, να τους ακούσουμε και μαζί να σχεδιάσουμε τις εναλλακτικές λύσεις που θα τους βοηθήσουν να είναι ανεξάρτητοι όταν θα συνταξιοδοτηθούν.

Οι περικοπές των δαπανών στην υγεία είναι μεγάλες. Το κρατικό σύστημα υγείας είχε ήδη σημαντικά προβλήματα και τώρα αυτά επιδεινώνονται. Στις ελλείψεις κρεβατιών … προστίθενται και οι ελλείψεις σε φάρμακα. Δεν υπάρχουν υλικά για τα χειρουργεία και όλο και περισσότεροι αποφασίζουν να χρησιμοποιούν το εθνικό σύστημα υγείας. Φανταστείτε το εκρηκτικό coctail μείωσης των χρημάτων για την υγεία .. σε συνδυασμό με την αύξηση των περιστατικών. Είναι αδιέξοδο. Οι τρεις μήνες αναμονής για χημειοθεραπεία σε κρατικό νοσοκομείο, αντί να μειωθούν, θα αυξηθούν. Χθες διάβασα στον τύπο ότι νοσοκομείο θα αναγκαστεί να σταματήσει τη λειτουργία της εντατικής λόγω ελλείψεων σε υλικά και έμψυχο δυναμικό.

Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να τους εξασφαλίσουμε την άμεση πρόσβαση στην περίθαλψη. Πρόληψη, Διάγνωση και Νοσηλεία. Όταν θα τη χρειαστούν και όχι όταν έρθει η σειρά τους στη λίστα αναμονής.

Τι θα γίνει με τις αποταμιεύσεις τους; Όλοι αναζητούν λύσεις που θα τους προσφέρουν ασφάλεια στα χρήματα τους και καλύτερη απόδοση. ”Τι θα γίνουν οι καταθέσεις μου σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα, πως θα διασφαλιστώ ή πως μπορώ να κερδίσω περισσότερα”.

Εμείς θα είμαστε εκεί για να εξετάσουμε τις επιλογές και να τους προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις.

Δεν περισσεύουν αρκετά χρήματα, υπάρχει στεγαστικό δάνειο, καθημερινά έξοδα και το άγχος αυξάνεται. Πως θα διατηρήσουν το εισόδημα τους αν υπάρχει κάποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας;

Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να τους εξασφαλίσουμε το εισόδημα τους σε περίπτωση ανικανότητας για εργασία.

”Αυτές τις δυνατότητες τις έχουμε εμείς” .. του απάντησα.

”Την περίοδο αυτή πρέπει να είμαστε κοντά τους. Τους είμαστε απαραίτητοι όσο ποτέ άλλοτε. Η γνώσεις μας σε θέματα ασφαλιστικά και οικονομικά είναι πολύτιμες. Τα προϊόντα που είναι διαθέσιμα στην αγορά είναι πάρα πολλά και είναι πολύ δύσκολο να επιλέξει το σωστό κάποιος που δεν είναι ειδικός σε αυτά τα θέματα”.

Το φαρμακείο είναι γεμάτο φάρμακα. Εμείς όμως πάμε στο γιατρό για να μας εξετάσει και μετά να μας υποδείξει το σωστό φάρμακο για το πρόβλημα μας . Δεν πάμε να αγοράσουμε κάποιο φάρμακο γιατί ήταν καλό για κάποιον άλλο.

Η ικανότητα μας να εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους και να συνδυάζουμε τις προσωπικές τους ανάγκες με τις καλύψεις, τους προστατεύει από πολλούς κινδύνους.

Η δουλειά μας είναι να κρατάμε ενωμένες τις οικογένειες στις καλές και τις κακές στιγμές τους. Να προστατεύουμε το εισόδημά τους, την περιουσία τους και την υγεία τους.

Να εξετάσουμε την σημερινή κατάσταση τους, να ακούσουμε τα όνειρα τους, τις ανησυχίες τους και να σχεδιάσουμε τον τρόπο για να φτάσουν ασφαλείς εκεί που επιθυμούν.

”Να τους δώσουμε το δικαίωμα της Επιλογής στη ζωή τους”

Επιλογή στην υγεία, στη σύνταξη, στον οικονομικό σχεδιασμό της ζωής τους … και το σημαντικότερο ίσως όλων … στη διατήρηση της αξιοπρέπειας τους.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: