Λουκάς Τουρνατζής

Πώς να επιβιώσετε σε περίπτωση απόλυσης

Αρχικά γραφτείτε στον ΟΑΕΔ για να λαμβάνετε το επίδομα ανεργίας.

Πρώτον, μην πανικοβληθείτε.
Η απώλεια της εργασίας είναι ένα γεγονός που μπορεί να συμβεί στον εργασιακό βίο ακόμη και σε περίοδο που δεν υπάρχει κρίση.
Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Θα το ξεπεράσετε ακόμη και αν φαίνεται πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή.
Στην πραγματικότητα, το να χάσετε μια θέση εργασίας μπορεί πράγματι να αποδειχθεί μια ευκαιρία για να βρεθεί μια καλύτερη θέση εργασίας ή να ξεκινήσει μια νέα σταδιοδρομία.

Μην λάβετε καμία βιαστική οικονομική απόφαση. Σε περιόδους αυξημένου άγχους, είναι εύκολο κάποιος να αποφασίσει βιαστικά για οικονομικά θέματα και να κάνει λάθος.
Σχεδιάστε ένα ρεαλιστικό οικονομικό πλάνο που μπορεί να στηριχθεί από το μειωμένο, λόγω απώλειας εργασίας, εισόδημα. Μην εξαγοράσετε τα συνταξιοδοτικά και επενδυτικά σας συμβόλαια και μην ρευστοποιήσετε τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις σας εν μέσω πανικού.

Συμβουλευτείτε ένα Χρηματοοικονομικό σύμβουλο (Financial Planner) για να σας βοηθήσει να εξετάσετε τις εναλλακτικές λύσεις και να συντάξετε ένα οικονομικό σχέδιο αναφορικά με τις βραχυπρόθεσμες και τις μακροπρόθεσμες ανάγκες σας.

Με βάση αυτό το σχεδιασμό μπορείτε να κάνετε κάποιες άμεσες ενέργειες που θα σας βοηθήσουν σημαντικά (γιατί θα γίνουν χωρίς καθυστέρηση), για να επιβιώσετε οικονομικά μέχρι να βρείτε ξανά δουλειά. Βιαστικές και λανθασμένες κινήσεις μπορούν να βλάψουν σημαντικά τα οικονομικά σας για αρκετά από τα επόμενα χρόνια.

Αρχίστε να ψάχνετε για δουλειά αμέσως
Πολλοί άνεργοι υποθέτουν ότι θα βρουν μια θέση εργασίας γρήγορα και αποφασίζουν να κάνουν ένα εργασιακό διάλλειμα (για ξεκούραση ή ανασύνταξη ψυχικών δυνάμεων). Όσο ελκυστική ακούγεται αυτή η ιδέα, τόσο κακή μπορεί να αποβεί στο μέλλον. Μπορεί να χάσετε μία σημαντική θέση που άνοιξε σε μία επιχείρηση, ιδίως αυτήν την περίοδο που η ανεργία αυξάνεται. Σε μία περίοδο ύφεσης πρέπει άμεσα να ψάξετε για δουλειά και είναι βέβαιο ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο θα δυσκολεύουν τα πράγματα για εσάς. Αν πιστεύετε ότι θα ενθουσιάσετε έναν υποψήφιο εργοδότη επειδή είσαστε 6 μήνες άνεργος, μάλλον κάνετε λάθος.

Ξανασκεφτείτε την καριέρα σας
Η απώλεια της εργασίας σας ίσως είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να επαναπροσδιορίσετε την καριέρα σας.
Πριν αποφασίσετε να ξεκινήσετε μία νέα καριέρα κατά τη διάρκεια της ανεργίας σας απαντήστε με ειλικρίνεια στις παρακάτω ερωτήσεις:
– Είναι ρεαλιστικό να κάνω μία αλλαγή αυτήν την περίοδο; Μπορεί να έχει μεγάλο κόστος η απόρριψη ενός επαγγέλματος που ασκείτε αρκετά χρόνια, για να ασχοληθείτε με ένα χώρο που δεν έχετε εμπειρία.
– Έχετε τα προσόντα για το νέο επαγγελματικό χώρο;
– Μπορείτε να επενδύσετε το χρόνο και τα χρήματα για να αποκτήσετε αυτά τα προσόντα;
– Έχετε αρκετά χρήματα για να καλύψετε τις ανάγκες σας μέχρι να κάνετε την αλλαγή;

Που να ψάξετε για δουλειά;
Σε αυτή την κρίσιμη για εσάς περίοδο, δεν έχετε την πολυτέλεια να ντρέπεστε ή να αισθάνεστε άσχημα γιατί χάσατε την εργασία σας.
Ενημερώστε όσους γνωρίζετε (φίλους, συνεργάτες, γνωστούς, φίλους από το πανεπιστήμιο). Δικτυωθείτε με ανθρώπους του ίδιου επαγγελματικού κλάδου μέσω sites κοινωνικής δικτύωσης (LinkedIn, face book). Στείλτε το βιογραφικό σας σε εταιρίες ευρέσεως εργασίας (π.χ. www.kariera.gr) και αρχίσετε να διαβάζετε αγγελίες στην εφημερίδα ή σε κλαδικά περιοδικά.

Μέχρι να εργαστείτε ξανά…
– Συνεχίστε να πληρώνετε την κάλυψη ανικανότητας, εισοδήματος και υγείας, στην ασφαλιστική σας εταιρία. Αν τις διακόψετε, στο μέλλον ίσως να μην μπορείτε να ασφαλιστείτε ξανά με τους ίδιους όρους (οικονομικούς και κάλυψης).
– Καταρτίστε ένα σχέδιο δαπανών έκτακτης ανάγκης.
– Ποιες είναι οι πηγές εισοδήματος για τους επόμενους μήνες; Αποζημίωση από την εργασία, επίδομα ανεργίας, ενοίκια, τόκοι, εισόδημα συζύγου, προσωρινή εργασία, Part time απασχόληση.
– Μήπως έχετε τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση;
– Αν μισθώνετε το σπίτι που μένετε, μήπως πρέπει να βρείτε ένα άλλο με μικρότερο ενοίκιο; Αν δεν έχετε παντρευτεί ίσως θα μπορούσατε να μείνετε προσωρινά με τους γονείς σας.
– Ρωτήστε τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο αν μπορείτε να κάνετε μία μερική εξαγορά ή να λάβετε ένα δάνειο από το ασφαλιστήριο σας.
– Αποφύγετε το δανεισμό (τράπεζα – δανεικά από τρίτους) με κάθε τρόπο γιατί θα επιδεινώσετε περισσότερο την κατάσταση σας.
– Κάνετε μία λίστα με τις δαπάνες σας με τη σειρά προτεραιότητας τους:
Στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο, δόσεις καταναλωτικών δανείων, διατροφή, έξοδα μετακίνησης, ασφάλιστρα, λογαριασμούς κοινής ωφελείας, οικιακή βοηθό, προσωπικά έξοδα κλπ μέχρι τα λιγότερα σημαντικά έξοδα.
– Εξετάστε την περίπτωση να αυξήσετε προσωρινά τη διάρκεια εξόφλησης του στεγαστικού δανείου σας ή την αναχρηματοδότηση των καταναλωτικών δανείων σας. Έτσι θα μειωθούν οι μηνιαίες σας δόσεις.
– Μειώστε τα έξοδα σας:
Περιορίστε τις εξόδους για διασκέδαση, σκεφτείτε να κόψετε το κάπνισμα, ζητήστε από τα μέλη της οικογένειας σας (σύζυγο, παιδιά) να μειώσουν τα προσωπικά τους έξοδα, μειώστε τις καταναλωτικές σας δαπάνες.
– Αποφύγετε βραχυπρόθεσμες επενδυτικές αποφάσεις.
Ρευστοποιήσετε επενδύσεις οι οποίες είναι κερδοφόρες και μην πουλήσετε ζημιογόνες λόγω πανικού. Αποφύγετε επενδύσεις υψηλού κινδύνου με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα με σκοπό την κάλυψη του εισοδηματικού κενού από την απώλεια εισοδήματος λόγω απόλυσης.
– Στην περίπτωση που φτάσετε σε αδιέξοδο και αρχίζουν να γίνονται ληξιπρόθεσμα τα δάνεια προς τις τράπεζες, πουλήστε κινητές αξίες (π.χ. σκάφος, αυτοκίνητο) για να καλύψετε άμεσα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες.

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας
Το βασικότερο από όλα είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Μόνο με καθαρό μυαλό θα μπορέσετε να ξεπεράσετε ανώδυνα τη δύσκολη αυτή περίοδο.
Έτσι θα διατηρήσετε την ψυχική σας υγεία. Χωρίς αυτή, η εξέλιξη μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστη για εσάς και την οικογένεια σας.
Ανασύνταξη δυνάμεων, υπομονή, επιμονή, εξωστρέφεια και συνεχή προσπάθεια.
Δεν είστε ο μόνος/μόνη στους οποίους συνέβη αυτό. Ποιος είπε ότι η ζωή δεν έχει δυσκολίες; Όμως η καλή υγεία είναι το σημαντικότερο θέμα που πρέπει να σας απασχολεί.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: